Çevre Kirlenmesi ve Çevre Koruma Bağlamında Çevre Muhasebesinin Önemi
Çevre Kirlenmesi ve Çevre Koruma Bağlamında Çevre Muhasebesinin Önemi
Prof. Dr. Vasfi Haftacı
Kocaeli Üniversitesi, İİBF.
Yrd. Doç. Dr. Kamuran Soylu
KOÜ., Kocaeli Meslek Yüksekokulu
Özet
İnsanoğlu kendisine daha iyi yaşam koşulları sağlayabilmek için sürekli bilimsel ve teknolojik gelişmeler sağlamış, bu gelişmeler ekolojik sisteme etkileyecek önemli çevre sorunları oluşturan boyutlara varmıştır.
Hızlı nüfus artışı, sanayileşme ve kentleşmenin hava, su ve toprak kirliliği gibi önemli çevre sorunlarının başlıca nedenleri olduğu söylenebilir.
Çevre sorunları aynı zamanda küresel bir sorun olduğu için uluslararası kuruluşların faaliyetlerinde ve sözleşmelerde de yer almaktadır.
Önceleri serbest mal olarak görülen çevrenin sınırlı olduğu anlaşıldıktan sonra, ekonomik mal olarak görülmesi, çevre kirlenmesine karşı alınan önlemlerin ekonomik değerlerde gösterilmesi, toplumsal baskılar ve tüketici talepleri; işletmeleri karar alma süreçlerinde çevresel etmenleri de dikkate almaya yönlendirmiş, işletmeler çevresel sorumluluklarını yerine getirebilmek için de muhasebeden çeşitli veriler sunmasını istemek durumunda kalmışlardır.
İşletmelerin faaliyetleri sonucu ortaya çıkan çeşitli çevresel etkilerle ilgili fiziksel ve finansal boyutların belirlenebilmesi, ölçülebilmesi ve muhasebe sistemi içerisinde daha belirgin hale gelmesi, işletme kararlarında çevresel olgularla ilgili gerekli verilerin hazırlanması ve sunulmasını gerektir-mektedir. Muhasebenin sosyal sorumluluk kavramı gereği olarak muhasebecinin çevre korumaya yönelik mesleki açıdan bilgi üretme sorumluğu bulunmaktadır. Bu çalışmalar çevre muhasebenin çerçevesini oluşturmuştur.
Anahtar Sözcükler: Çevre muhasebesi, çevre koruma, işletme ve çevre.